Η Ευφροσύνη Φωτεινάκη είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Η μεταπτυχιακή της εκπαίδευση, στο πεδίο της Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (University of Edinburgh) όπου ολοκλήρωσε με έπαινο τόσο τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στη Συμβουλευτική (M.Sc. in Counselling Studies) καθώς και τηv ολοκληρωμένη επαγγελματική της εκπαίδευση στη Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία (Postgraduate Diploma in Counselling).

 

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης της, εργάστηκε για τρία χρόνια στην κλινική Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας Ατόμου και Ζεύγους του Εδιμβούργου «Couple Counselling Lothian» αναλαμβάνοντας ενήλικες και ζευγάρια σε θέματα σχέσεων και οικογένειας. Στη συνέχεια, αφού επέστρεψε στην Ελλάδα, συνεργάστηκε για ένα χρόνο με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή, όπου εκπαιδεύθηκε από τον ίδιο στη διάγνωση και θεραπεία σεξουαλικών δυσλειτουργιών και στο οποίο δραστηριοποιήθηκε ως Θεραπεύτρια ψυχικών και σεξουαλικών διαταραχών σε εφήβους, ενήλικες και ζευγάρια.

'Εχει υπάρξει βασικό μέλος της ερευνητικής ομάδας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), που σε συνεργασία με την Α' Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου διεξήγαγε πανελλαδική επιδημιολογική έρευνα, προς μελέτη του φαινομένου της παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια στον εφηβικό και ενήλικο πληθυσμό της χώρας. Ακόμη, έχει υπάρξει βασικό μέλος της επιστημονικής ομάδας του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) που συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα παρέχει εκπαίδευση, επιμόρφωση και υποστήριξη στην σχολική κοινότητα (μαθητών και εκπαιδευτικών) αναφορικά με θέματα ψυχικής, σωματικής και σεξουαλικής υγείας. 

Διατηρεί γραφείο στη Ν. Φιλοθέη όπου δουλεύει ψυχοθεραπευτικά με έφηβους, ενήλικες και ζευγάρια. Η κλινική της εμπειρία περιλαμβάνει ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες στο πλαίσιο προβλημάτων που αφορούν αγχώδεις διαταραχές, χαμηλή αυτοπεποίθηση, προβλήματα σχέσεων, εργασιακό άγχος, σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Το θεραπευτικό της έργο βασίζεται στην Ψυχοδυναμική Προσέγγιση και διέπεται από τις αρχές δεοντολογίας και ψυχοθεραπευτικής πρακτικής της Βρετανικής Ένωσης Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας (BACP), της οποίας είναι μέλος. 

Κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου 5819/21.07.10, παρακολουθεί συνέδρια, σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επαγγελματικής της εκπαίδευσης και αρθρογραφεί συστηματικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.