Γεννιέσαι δύο φορές: η μία οδηγεί στην απλή ύπαρξη, η άλλη στην ίδια τη ζωή...

J. J. Rousseau

Η εφηβική ηλικία χαρακτηρίζεται ως η πλέον θυελλώδης περίοδος στη ζωή του ανθρώπου, καθώς κατά τη διάρκεια αυτής παρατηρούνται αναπτυξιακές αλλαγές, οργανικές μεταβολές καθώς και η πρώτη ουσιαστική, εσωτερική αναζήτηση του εφήβου ο οποίος παρατηρώντας το σώμα του να αλλάζει και τον συναισθηματικό του κόσμο να καλπάζει αναρωτιέται ΄"ποιός είμαι πραγματικά", "τι θέλω από την ζωή μου;". 

Σε κανένα άλλο έμβιο ον δεν παρουσιάζεται τόσο έντονη και ραγδαία ανάπτυξη και δράση όσο στην εφηβική ηλικία του ανθρώπου που αποτελεί το στάδιο που τον προετοιμάζει βιοψυχοκοινωνικά και ψυχοσεξουαλικά, ώστε προοδευτικά να επιτευχθεί η πολύπλευρη ανάπτυξη και ολοκλήρωσή του ως ενήλικας. Μέσα από τις ορμονικές και σωματικές αλλαγές της εφηβικής περιόδου, ο έφηβος βιώνει αυξημένη ψυχολογική ευαισθησία, σωματική και σεξουαλική αισθητικότητα. Ο έφηβος και η έφηβη μπερδεύονται σεξουαλικά και συναισθηματικά και συχνά χάνονται φοβισμένοι στις σκέψεις τους. Στις ραγδαίες σωματικές και πνευματικές μεταβολές της εφηβείας οφείλονται πολλές φορές οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, χαρακτηριστικές αυτής της περιόδου. Μάλιστα, ο έφηβος συγκρούεται με τα γονεικά πρότυπα ενώ παράλληλα αισθάνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει μόνος του.

Η θέση του εφήβου καθορίζεται από μια βαθιά αμφιθυμία. Διεκδικεί με πάθος την αυτονομία του, την ίδια στιγμή που εξαρτάται άμεσα από την οικογένειά του. Θέλει να είναι αυτόνομος, διακηρύσσει την ανεξαρτησία του αλλά ταυτόχρονα αναζητά τη σιγουριά και τη στήριξη που παρέχονται από τους γονείς του. Χρειάζεται όρια που τίθενται από τη συνεπή παρουσία των ενηλίκων παρέχοντάς του την αίσθηση της σιγουριάς και της συναισθηματικής ασφάλειας ενώ ακόμη, χρειάζεται όρια για να μπορέσει να αντιπαρατεθεί και να αναμετρηθεί με τα γονεικά πρότυπα. Του είναι απαραίτητη η ύπαρξη κάποιου με τον οποίο θα συγκρουστεί και θα τον ξεπεράσει έτσι ώστε να μπορέσει με ασφάλεια και σιγουριά να μεταβεί στο επόμενο ηλικιακό στάδιο. Ο έφηβος δεν αντέχει να βλέπει τους γονείς του αδύναμους, έχει ανάγκη να τους βλέπει δυνατούς και σταθερούς, να λειτουργούν ως "δίχτυ ασφαλείας" σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της ζωής του.

Όταν οι γονείς επικοινωνούν μαζί μου για ένα θέμα που αφορά το έφηβο παιδί τους φροντίζω πάντα να πραγματοποιώ μια πρώτη (κι εάν χρειαστεί περισσότερες) αναγνωριστική συνεδρία μαζί τους, ώστε να δούμε τι είναι αυτό που οι ίδιοι συχνά ορίζουν ως "πρόβλημα" αλλά και, πιο σημαντικά, τα δυναμικά των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στο γονεικό ζευγάρι και μέσα στην οικογένεια. Έπειτα, ενημερώνω τους γονείς σε followup συνεδρίες για την πορεία της θεραπευτικής μου δουλειάς με τον έφηβο γιο ή την έφηβη κόρη διασφαλίζοντας πάντα τις λεπτές γραμμές του απορρήτου, όπως ορίζεται στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας εφήβων.

 

Εδώ μπορείτε να δείτε τα βασικά αιτήματα εφήβων που επισκέπτονται το γραφείο μου.

  •        Σχολικό άγχος
  •        Χαμηλή σχολική επίδοση
  •        Φοβίες
  •        Ενδοοικογενειακές συγκρούσεις
  •        Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση
  •        Σεξουαλικός προσανατολισμός
  •        Διατροφικές διαταραχές
  •       Εκτενής ενασχόληση- εθισμός στο διαδίκτυο