Τελειοθηρία: Σύμμαχος ή εχθρός της ευτυχίας;
Η περίοδος του καλοκαιριού τελείωσε επίσημα και η επιστροφή στην καθημερινότητα για πολλούς συνοεύεται από θέσπιση νέων στόχων σε προσωπικό, επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο.
Η περίοδος του καλοκαιριού τελείωσε επίσημα και η επιστροφή στην καθημερινότητα για πολλούς συνοεύεται από θέσπιση νέων στόχων σε προσωπικό, επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο.
Τελειώνοντας το καλοκαίρι και γυρνώντας από τις διακοπές μας αναμένουμε ότι θα νιώθουμε ευεξία, θα έχουμε ενέργεια και όρεξη και θα είμαστε έτοιμοι, με γεμάτες μπαταρίες, να ανταποκριθούμε στην καθημερινότητά μας.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των περισσότερων ανθρώπων. Η χρήση τους εξυπηρετεί διάφορες ανάγκες, από την επικοινωνία και την σύνδεση μέχρι την επαγγελματική προβολή και την προαγωγή της οικονομικής ευημερίας.
Oι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και το πλήθος των υποχρεώσεων τις οποίες καλούμαστε να διαχειριστούμε, συχνά μας κάνουν να ζούμε στον «αυτόματο πιλότο».
Aδιαμφισβήτητα η άσκηση του γονεϊκού ρόλου συνοδεύεται από πλήθος προκλήσεων και δυσκολιών. Οι γονείς σε καθημερινή βάση καλούνται να διαχειριστούν ζητήματα που προκύπτουν και αφορούν την συμπεριφορά των παιδιών αλλά και την μεταξύ τους σχέση.
Πόσοι έχουν θυμηθεί τον εαυτό τους να σκέφτεται κάποια στιγμή: ας κάνω αυτό, ας κάνω το άλλο, τώρα που έρχεται το καλοκαίρι θα φτιάξω σώμα να βγω στην παραλία, τώρα που είναι η καινούρια χρονιά θα τα αλλάξω όλα, πόσα «από Δευτέρα…».
Η ποιότητα του ύπνου είναι σημαντική καθώς μπορεί να επηρεάσει την αποδοτικότητα σου και τη διάθεση σου μέσα στην καθημερινότητά σου.
Μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, βρέφη σε νοσοκομεία των οποίων η ανάγκη για τροφή είχε καλυφθεί, πέθαιναν. Το φαινόμενο αυτό στάθηκε αφορμή για να ανακαλυφθεί μια πολύ βασική ανθρώπινη ανάγκη, η ανάγκη για προσκόλληση.
Πολλοί αναφέρουν ότι θα ήθελαν να μην βιώνουν αρνητικά συναισθήματα καθώς πιστεύουν ότι είναι κάτι κακό ή ένδειξη αδυναμίας. Ωστόσο, αυτό είναι αδύνατο καθώς η ανθρώπινη φύση είναι άμεσα συνυφασμένη με τα συναισθήματα.
Όταν έχω πυρετό και είμαι άρρωστος να πάω στον γιατρό. Όταν τα γράμματα στις αιματολογικές μου εξετάσεις είναι τυπωμένα πιο έντονα να πάρω φάρμακα, να πάρω βιταμίνες. Μα τι να κάνω όταν δεν αισθάνομαι καλά αλλά αυτό δεν φαίνεται σε κάποιο χαρτί; Όταν όλα γύρω μου κινούνται “κανονικά” αλλά μέσα μου τα πράγματα είναι αλλιώς;
Μέσα στο σκοτάδι σου ξεπροβάλει ένα φως που πιστεύεις ότι φωτίζει τη δική σου δυστυχία. Το φως αυτό έρχεται από την οθόνη του κινητού σου. Η ευτυχία απεικονισμένη και ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των άλλων.
Προτού ορίσουμε την αυτοσυμπόνια, ας προσεγγίσουμε τον όρο της συμπόνιας. Ο Νeff ανέφερε ότι ένα άτομο βιώνει συμπόνια όταν τα δεινά των άλλων το αγγίζουν με αποτέλεσμα να διευρύνεται η επίγνωση του για τον πόνο που βιώνουν, χωρίς να τον αποφεύγει και να αποκόβεται από αυτόν.
Ο Σεπτέμβρης είναι ένας μήνας που περιέχει για πολλούς αλλαγές και επαναπρογραμματισμό. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να είναι απόσταγμα της περισυλλογής κατά τη διάρκεια των διακοπών, όπου δημιουργήθηκε χώρος για σκέψη.
Πολλοί μιλούν για τη δυσκολία τους “να ζήσουν τη στιγμή”… Πόσες φορές μπορεί κάποιος να χάνεται σε σκέψεις που καλπάζουν και σμιλεύουν μελλοντικά σενάρια καταστροφής πνίγοντας τον σε υποθετικές δοκιμασίες;
Δεδομένου ότι η γονεϊκότητα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο ζωής για πολλούς ανθρώπους, η υπογονιμότητα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία «αναπτυξιακή» κρίση με ιδιαίτερη βαρύτητα στη ζωή του ατόμου και του ζευγαριού.
Η συμβουλευτική γονέων αποτελεί μια ενεργητική, ζωντανή διαδικασία υποστήριξης και ενδυνάμωσης των γονέων/ φροντιστών από έναν εξειδικευμένο θεραπευτή.
Όταν κάποιος έχει κατάθλιψη, αλλάζει ο τρόπος που βλέπει τον εαυτό του, τον κόσμο και το μέλλον. Στο μυαλό του ηχούν φράσεις όπως “είμαι άχρηστος, ανεπαρκής, σκέτη αποτυχία”, “πάλι δεν τα κατάφερα”, “είμαι αβοήθητος”, “δεν έχει νόημα”, “δεν θα αλλάξει τίποτα”, “όλα θα πάνε χάλια”, “ποτέ δεν θα τα καταφέρω”, “όλοι είναι σκληροί μαζί μου”, “δεν έχω σημασία για κανέναν”.
Η αυτοεκτίμηση αφορά την υποκειμενική εκτίμηση του ατόμου για την αξία του ως άτομο. Δηλαδή, το πως το ίδιο το άτομο βλέπει τον εαυτό του ανεξάρτητα από το πως είναι στην πραγματικότητα.
Ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν άγχος σε κοινωνικές καταστάσεις. Στο κοινωνικό άγχος μπορεί να είναι έντονη η ανησυχία για την πιθανή αρνητική κριτική.
Ο χωρισμός είναι στην πραγματικότητα μια απώλεια. Επομένως, το άτομο που έχει χωρίσει έχει να διανύσει ένα μονοπάτι. Το μονοπάτι των σταδίων του πένθους.
Η ανησυχία είναι μια φυσική πλευρά της ανθρώπινης φύσης καθώς μας επιτρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε πιθανούς κινδύνους.
Η αναβλητικότητα μπορεί να εμφανιστεί απέναντι σε διάφορα θέματα: απέναντι σε θέματα εργασίας, οικονομικών υποχρεώσεων, σπουδών, κοινωνικών και συντροφικών σχέσεων, λήψης αποφάσεων, και επίλυσης προβλημάτων.
Κάποιες συνήθειες μας, ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε ή και ο τρόπος που σκεφτόμαστε, μπορεί να δημιουργήσουν δυσκολίες στις συντροφικές σχέσεις είτε αυτές αφορούν την απόκτηση μιας σχέσης ή την ποιότητα μιας ήδη υπάρχουσας σχέσης.
Μέσα στην ημέρα περνάνε πολλές σκέψεις και εικόνες από το μυαλό μας τις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε και να ανιχνεύσουμε με το να αναρωτηθούμε “τι πέρασε από το μυαλό μου;”.
Ένα άτομο που πάσχει από διαταραχή άγχους ασθένειας, θεωρεί ότι έχει ή θα εμφανίσει κάποια σοβαρή ασθένεια ενώ δεν υπάρχουν συμπτώματα ή αν υπάρχουν, είναι ήπια σε ένταση.
Όταν μιλάμε για ένα επεισόδιο υπερφαγίας, αναφερόμαστε στην «κατανάλωση σε μια συγκεριμένη χρονική περίοδο (π.χ. 2 ώρες) μεγάλης ποσότητας φαγητού, η οποία είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτή που θα μπορούσαν να καταναλώσουν οι περισσότεροι άνθρωποι…
Στην εγκυμοσύνη και τη λοχεία μπορεί πάντα να προκύψουν απροσδόκητες εμπειρίες και δύσκολα συναισθήματα. Μπορεί να έρθουν αλλαγές στα πλάνα κατά τον τοκετό ή δυσκολίες στη φροντίδα του μωρού. Μπορεί η εμπειρία της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή της λοχείας να μην είναι όπως την προγραμματίσατε ή τη φανταζόσασταν, γεγονός που προκαλεί σε κάποιες γυναίκες ένα…
• Δώστε σημασία στον χώρο εργασίας μέσα στο σπίτι, καθίστε σε αυτή τη θέση που θα αισθάνεστε άνετα, σε αυτή την καρέκλα ή στο κάθισμα που θα βοηθά το σώμα σας, δώστε έμφαση στο τι θα επιλέξετε να βλέπετε όταν σηκώνετε το βλέμα από τον υπολογιστή και εάν είναι δυνατό έχετε αρκετό φυσικό φως για…
Το να είσαι γονιός απαιτεί μια συνεχή συναισθηματική προπόνηση, ένα ταξίδι μέσα από λάθη που μας ωριμάζουν και μας εξοπλίζουν ώστε να εξελισσόμαστε στον γονεϊκό μας ρόλο. Σήμερα θα δούμε μαζί τα κυρίαρχα λάθη του γονιού, ξεκινώντας από την συναισθηματική παραμέληση, κατά την οποία ο γονιός μπορεί να προσφέρει όλα τα υλικά που χρειάζεται ένα…
Ένας από τους σημαντικότερους συναισθηματικούς σταθμούς στην πορεία του άνδρα και της γυναίκας είναι ο χωρισμός από μια σχέση στην οποία είχαν επενδύσει συναισθήματα, προσδοκίες και όνειρα. Ένας χωρισμός που τους καλεί να αποχωριστούν έναν άνθρωπο αλλά ,πιο σημαντικά, ένα κομμάτι του ίδιου τους του εαυτού που είχε ερωτευτεί, είχε αγαπήσει, είχε πιστέψει στην σχέση…
Μια πρόσφατη μελέτη ενίσχυσε τις ήδη υπάρχουσες θεωρίες που λένε πως ο τρόπος που σχετιζόμαστε με την μητέρα μας κατά την παιδική ηλικία επηρεάζει τον τρόπο που θα θα σχετιστούμε με τους συντρόφους μας στην ενήλικη ζωή. Η θεωρία του δεσμού έρχεται να μας δείξει το πώς ο δεσμός που χτίζουμε με την μητέρα μας…
Ο κλινικός Ψυχολόγος Thomas Gordon, που προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης και διακρίθηκε για την επιστημονική του δουλειά στις σχέσεις γονιού-παιδιού, προσδιόρισε τα 12 εμπόδια επικοινωνίας που βάζουμε στην σχέση με τα παιδιά μας, απομακρύνοντάς τα από εμάς, κάνοντας τα να αισθάνονται μόνα και κλείνοντάς τα σταδιακά όλο και περισσότερο στον εαυτό τους. Στο άρθρο αυτό,…
«Όταν δεν μιλάει το στόμα, μιλάει το σώμα», μια φράση που αναδεικνύει την σύνδεση μεταξύ των ψυχοσωματικών παθήσεων και της αδυναμίας μας να εκφράσουμε ανοιχτά τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας αλλά και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το άγχος μας. Ας δούμε μαζί το τι πυροδοτεί μια ψυχοσωματική ασθένεια αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε για…