Και η αγάπη σε ποιο σπίτι μένει;

Μια σύνοψη της ιστορίας του βιβλίου

Ο Ιορδάνης νιώθει μπερδεμένος αφότου οι γονείς του ανακοίνωσαν σε εκείνον και την αδερφή του πως θα πάρουν διαζύγιο. Στην αφήγηση του, αποκαλύπτει στην μαμά και στον μπαμπά του όλα τα δύσκολα συναισθήματα που προσπαθεί να διαχειριστεί. Ωστόσο, η συναισθηματική κατανόηση και η ενσυναίσθηση που δείχνουν οι γονείς του καθώς και το μαγικό ταξίδι στο οποίο τον παρασύρει η αδερφή του, Νεφέλη, φέρνουν ηρεμία και ανακούφιση στην ψυχή του.

Και λάμψη στα μάτια του!

Πως το παραμύθι αυτό θα αποτελέσει εργαλείο για τους διαζευγμένους γονείς και τα παιδιά τους;

Και η αγάπη σε ποιο σπίτι μένει;

Το παιδικό αυτό παραμύθι πραγματεύεται με ευαισθησία τα επώδυνα συναισθήματα ενός διαζυγίου, που φυσικά θα μπορούσε να συμβολίζει και άλλες δύσκολες ψυχοσυναισθηματικά καταστάσεις που βιώνει μια οικογένεια. Μέσα από μια ιστορία γεμάτη συναισθήματα , το παραμύθι ενθαρύνει γονείς και παιδιά να μιλήσουν ειλικρινά για όσα αισθάνονται, να μη φοβούνται να τα ονοματίσουν, να τολμούν μαζί να βιώσουν όσα έχουν μέσα στην ψυχή τους, μιας και αυτός είναι ο δρόμος προς την σύνδεση, την αποδοχή, την ψυχική ηρεμία και την ισορροπία.

Ακόμη, το παραμύθι αυτό σχηματίζει ένα ασφαλές καταφύγιο για το παιδί και τον γονιό, το καταφύγιο της αγάπης που ,όσο δύσκολα κι αν περνάμε, είναι πάντοτε εκεί, λειτουργώντας σαν μια σανίδα σωτηρίας που σιγά σιγά μας μεταφέρει σε ένα πιο ασφαλές συναισθηματικά μέρος. Το βιβλίο δίνει έμφαση σε εργαλεία επικοινωνίας, όπως είναι  η κατανόηση, η ενσυναίσθησηη αυθεντικότητα, η επικύρωση των συναισθημάτων, η σύνδεση.

Πως το παραμύθι αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά που δεν έχουν βιώσει το διαζύγιο στην οικογένεια τους;

Είναι αλήθεια πως πλέον κάθε παιδί βιώνει ένα διαζύγιο, είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο.

Και η αγάπη σε ποιο σπίτι μένει;Ίσως να μην είναι το διαζύγιο του γονιού του, αλλά ο χωρισμός των γονιών του καλύτερου του φίλου, του συμμαθητή του, του γείτονά του, του ξάδερφού του. Κάθε παιδί έρχεται σε επαφή με το διαζύγιο και ως εκ τούτου είναι σπουδαίο να μπορούμε να του μιλήσουμε για αυτό το φαινόμενο της οικογένειας και της κοινωνίας, που μέσα στα χρόνια γίνεται και θα γίνεται ολοένα και πιο συχνό.

Διαβάζοντας ένα παραμύθι με αναφορές σε γονείς που έχουν πάρει διαζύγιο, όταν εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε διαζευγμένοι, ενθαρρύνουμε την κοινωνική ευαισθησία του παιδιού μας, καλλιεργώντας μια κουλτούρα σκέψης όπου δεν μας αφορά μόνο ό,τι συμβαίνει σε εμάς αλλά και ό, τι συμβαίνει γύρω μας. 

Ακόμη, οι διαφορετικές ιστορίες από αυτό που βιώνουμε μέσα στον πυρήνα της οικογένειάς μας, ανοίγουν την πόρτα στην διαφορετικότητα, στο να μάθει το παιδί μας να στέκει ανοιχτό στις διαφορετικές ανθρώπινες εμπειρίες με αγάπη και κατανόηση. Πράγματι, το να συζητάμε με τα παιδιά μας για όσα συμβαίνουν γύρω μας, το να τα ενημερώνουμε με σαφή τρόπο, προσαρμοσμένο στην ηλικία τους, για τις διαφορετικές μορφές οικογένειας, ενισχύει την κοινωνική τους αντίληψη και ευφυα, ενδυναμώνοντάς τα, αυξάνοντας την ποιότητα των διαπροσωπικών τους σχέσεων, ενισχύοντας την ικανότητά τους να συνδέονται με την εμπειρία του άλλου.

Διαβάζοντας αυτό το παραμύθι, κάθε παιδί αλλά και κάθε γονιός θα έχει την ευκαιρία να ενισχύσει τη συναισθηματική του ευφυα, τη συμφιλίωση με τα συναισθήματά του, αλλά και την ικανότητα να αφουγκράζεται το συναίσθημα του άλλου. Στο τέλος της ανάγνωσης το παιδί θα έχει κάνει ένα σπουδαίο βήμα προς το να αποκτήσει την ικανότητα να μοιράζεται όσα νιώθει με τους γονείς του και τους ενήλικες που εμπιστεύεται, με την ίδια πιστότητα και ευκολία που τα εκφράζει προς τον εαυτό του.

Καλή σας ανάγνωση!

Και η αγάπη σε ποιο σπίτι μένει;