Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Φρόσω Φωτεινάκη

Φρόσω Φωτεινάκη - Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Η μεταπτυχιακή μου εκπαίδευση, στο πεδίο της Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (University of Edinburgh) όπου ολοκλήρωσα με έπαινο τόσο τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Συμβουλευτική, καθώς και την ολοκληρωμένη επαγγελματική μου εκπαίδευση στην Ψυχοθεραπεία. Η επαγγελματική μου, εποπτευόμενη εκπαίδευση, εμπεριείχε διαλογική, θεωρητική διερεύνηση και κλινική εφαρμογή της Ψυχοδυναμικής και της Προσωποκεντρικής Προσέγγισης.

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης μου, εργάστηκα για τρία χρόνια στην Κλινική Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας Ατόμου και Ζεύγους του Εδιμβούργου «Couple Counselling Lothian» αναλαμβάνοντας ενήλικες και ζευγάρια με κυρίαρχα αιτήματα τις δυσλειτουργίες στο οικογενειακό σύστημα και στις συντροφικές σχέσεις. Στη συνέχεια, αφού επέστρεψα στην Ελλάδα, συνεργάστηκα με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Δρ. Θάνου Ασκητή, όπου εκπαιδεύθηκα από τον ίδιο στη διάγνωση και θεραπεία σεξουαλικών δυσλειτουργιών και στο οποίο δραστηριοποιήθηκα ως Θεραπεύτρια ψυχικών και σεξουαλικών διαταραχών σε εφήβους, ενήλικες και ζευγάρια αλλά και ως Σύμβουλος στη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας του Ινστιτούτου.

Φρόσω Φωτεινάκη - Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Υπήρξα μέλος της βασικής ομάδας έρευνας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), που σε συνεργασία με την Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου νοσοκομείου διεξήγαγε πανελλαδική επιδημιολογική έρευνα προς μελέτη του φαινομένου του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια σε εφηβικό και ενήλικο πληθυσμό. Στο πλαίσιο της μελέτης, διερευνήθηκαν τα προφίλ προσωπικότητας όπως και τα συμπεριφορικά προφίλ των παικτών.

Ακόμη, έχω υπάρξει βασικό μέλος της επιστημονικής ομάδας του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που συμμετείχε ενεργά στην ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την παροχή εκπαίδευσης , επιμόρφωσης και υποστήριξης στην σχολική κοινότητα (μαθητών και εκπαιδευτικών) αναφορικά με θέματα ψυχικής, σωματικής και σεξουαλικής υγείας.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, διατηρώ ιδιωτικό ψυχοθεραπευτικό κέντρο στην Αγία Παρασκευή, όπου σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του γραφείου, παρέχουμε υπηρεσίες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής  σε παιδιά, έφηβους, ενήλικες, ζευγάρια και οικογένειες. Τα αιτήματα αξιολογούνται από εμένα προσωπικά, ώστε να διασφαλίζεται ο διαμοιρασμός στον κατάλληλο, εξειδικευμένο συνάδελφο ψυχοθεραπευτή.

Η κλινική μου εμπειρία περιλαμβάνει ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες στο πλαίσιο αιτημάτων που αφορούν το ψυχικό τραύμα, τις αγχώδεις διαταραχές, την χαμηλή αυτοεκτίμηση, τις δυσλειτουργίες στις σχέσεις, την ψυχική ενδυνάμωση, την θετική σύνδεση με τον εαυτό με κέντρο την αυτοαγάπη και την αυτοφροντίδα.

Φρόσω Φωτεινάκη - Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Από το 2019, είμαι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια και συντονίστρια Εργαστηρίων Αποτελεσματικού Γονέα (PET), από την Gordon Training International. Στο γραφείο οργανώνουμε κύκλους εργαστηρίων με ομάδες γονέων, με στόχο την γονεϊκή ενδυνάμωση και την κατάκτηση νέων εργαλείων στο γονεϊκό ταξίδι. Επίσης, οργανώνουμε ομάδες εφήβων με θεματικές όπως η ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων, η σεξουαλική αγωγή, η ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης. Τα masterclasses που απευθύνονται στον ενήλικο πληθυσμό με θεματικές γύρω από το ψυχικό τραύμα καθώς και οι θεραπευτικές ομάδες ενηλίκων αποτελούν επίσης πυρήνα των υπηρεσιών του γραφείου.

Το θεραπευτικό μου έργο βασίζεται στην Ψυχοδυναμική Προσέγγιση και παράλληλα ενσωματώνω τεχνικές και εργαλεία της Γνωσιακής & Συμπεριφοριστικής προσέγγισης ακολουθώντας ένα συνθετικό ψυχοθεραπευτικό μοντέλο. Το κλινικό μου έργο διέπεται από τις αρχές δεοντολογίας και ψυχοθεραπευτικής πρακτικής της Βρετανικής Ένωσης Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας (BACP), της οποίας είμαι μέλος και κατέχω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου με αριθμό 5819/21.07.10.  Τα τελευταία χρόνια συγγράφω βιβλία για παιδιά και εσωτερικά παιδιά, με την υποστήριξη του εκδοτικού οίκου Διόπτρα, και όραμα μου το μεγάλωμα μιας γενιάς που θα γνωρίζει πώς να αγαπάει, τον εαυτό και τους άλλους αλλά και την επούλωση των προηγούμενων γενεών, την επούλωση κάθε εσωτερικού παιδιού.

Προς διασφάλιση της ποιότητας του θεραπευτικού μου έργου, λαμβάνω συστηματική εποπτεία της θεραπευτικής μου δουλειάς από την Δρ. Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Βιβή Σωτηροπούλου, ενώ παρακολουθώ συστηματικά συνέδρια και επιμορφωτικά προγράμματα, συναφή με τα επιστημονικά και κλινικά μου ενδιαφέροντα.

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΟΥ

Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων

Στην πορεία της ζωής μας βρισκόμαστε μπροστά σε πολύπλοκα σταυροδρόμια…

Θεραπεία Ζεύγους

Η ερωτική σχέση χαρακτηρίζεται από βαθιά πολυπλοκότητα…

Ψυχοθεραπεία Παιδιού

Σχεδιάζουμε το ιδανικό πρόγραμμα παρέμβασης με στόχο την αξιοποίηση…