Η Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Γονέα, θεωρείται παγκοσμίως το πιο αναγνωρισμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα γονεϊκής υποστήριξης. «Οι γονείς κατηγορούνται αλλά δεν εκπαιδεύονται», αναφέρει ο Thomas Gordon στο βιβλίο του «Τα μυστικά του Αποτελεσματικού Γονέα». Μέσα από ένα βιωματικό, ενδιαφέρον και με άμεσες εφαρμογές πρόγραμμα, γονείς με παιδιά όλων των ηλικιών, εκπαιδεύονται και μαθαίνουν να επιλύουν συγκρούσεις εποικοδομητικά, να θέτουν ξεκάθαρα όρια και να μιλάνε έτσι ώστε τα παιδιά να τους ακούν, να τους εμπιστεύονται και να τους μιλούν.

Το πρόγραμμα διδάσκει στους γονείς αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας, επιστημονικά τεκμηριωμένες, δίνοντάς τους τα εφόδια να αντιμετωπίσουν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων και προκλήσεων που μπορεί να προκύψουν μέσα στην οικογένεια. Οι συμμετέχοντες διδάσκονται, με πρακτικό τρόπο, ένα σύνολο δεξιοτήτων επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων, καθώς και το πλαίσιο που θα τους επιτρέψει να γνωρίζουν πότε και πώς θα τις χρησιμοποιούν.

Η επιτυχία του εργαστηρίου οφείλεται κυρίως στο ότι δεν αρκείται να μεταδώσει κάποιες θεωρητικές γνώσεις, αλλά να θέσει γερές βάσεις πρακτικής μάθησης που θα φέρουν άμεσα, πραγματικά και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα στην οικογένεια, κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από την ποικιλία role-plays και την πληθώρα ανοιχτών συζητήσεων, που λαμβάνουν χώρα στα εργαστήρια.

Η ΕΑΓ βασίζεται στις αρχές του C.Rogers υποστηρίζοντας τις αποτελεσματικές σχέσεις και προσφέρεται από τον Gordon Training Intenational, έναν διεθνούς κύρους οργανισμό, που κύριο μέλημα έχει τη διάδοση των δεξιοτήτων επικοινωνίας για τη δημιουργία αποτελεσματικών και ανθεκτικών σχέσεων στην οικογένεια, το σχολείο και τη δουλειά. Ο ιδρυτής του προγράμματος, Dr Thomas Gordon, υπήρξε τρεις φορές υποψήφιος Νόμπελ για το κοινωνικό του έργο.

Στη φιλοσοφία του Dr. Gordon υπάρχει η πεποίθηση πως τα παιδιά δεν είναι «κακά» ή «άτακτα» αλλά συμπεριφέρονται με τρόπους που ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, το ίδιο όμως και οι γονείς. Οι σχέσεις γονέων – παιδιών αρχίζουν να αποκτούν προβλήματα ακριβώς τη στιγμή που οι ανάγκες των δύο αντικρούονται.

Μερικοί γονείς επιμένουν να απαιτούν υπακοή από τα παιδιά τους για να ικανοποιήσουν μόνο τις δικές τους ανάγκες, σε βάρος των αναγκών των παιδιών. Άλλοι γονείς, προσπαθώντας να γλιτώσουν τα παιδιά τους από κάθε πόνο και εκνευρισμό, υποκύπτουν και τα αφήνουν να κάνουν το δικό τους, στη συνέχεια όμως υποφέρουν οι ίδιοι. Και με τους δύο αυτούς τρόπους η μια από τις δύο πλευρές νιώθει αδικημένη.

Ο διαρκής αυτός κύκλος των αγώνων εξουσίας και η επακόλουθη ένταση έχει σαν αποτέλεσμα να διαβρώνει την σχέση γονέα-παιδιού. Η κατάσταση όμως μπορεί να είναι διαφορετική. Υπάρχει και τρίτη επιλογή: τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

Η ΕΑΓ με ένα σύνολο δεξιοτήτων επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων, βοηθά τους γονείς να βελτιώσουν και να ενδυναμώσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Μέσα από το εργαστήριο, επωφελείται όλο το σύστημα της οικογένειας, αφού:
 • Τα παιδιά σας θα νιώθουν ελεύθερα να συζητούν τα προβλήματα, καθώς και τις ανησυχίες τους μαζί σας, αντί να αποσύρονται.
 • Θα αναπτύξουν αυτοπειθαρχία, αυτοέλεγχο, και μια εσωτερική αίσθηση προσωπικής ευθύνης.
 • Θα δουλεύετε ο ένας μαζί με τον άλλον αντί ο ένας ενάντια στον άλλο.
 • Θα βιώνετε λιγότερες εκρήξεις θυμού και περισσότερες επιλύσεις συγκρούσεων.
 • Όλοι στην οικογένεια θα συμμετέχουν στη θέσπιση των κανόνων, οπότε όλοι θα έχουν κίνητρο να συμμορφώνονται σε αυτούς.
 • Θα πραγματοποιούνται λιγότεροι αγώνες για εξουσία – οπότε θα έχετε λιγότερες εντάσεις, μικρότερη δυσαρέσκεια, περισσότερη διασκέδαση και αγάπη

Έτσι, λοιπόν, θα βοηθηθείτε σε καταστάσεις όπως:

 • «Κάθε πρωί ζω ένα μαρτύριο, μέχρι να ετοιμάσω τα παιδιά για το σχολείο»
 • «Το παιδί μου γυρνά στεναχωρημένο από το σχολείο. Αναρωτιέμαι πώς να το βοηθήσω.»
 • «Γίνεται καθημερινή μάχη για το διάβασμα. Δεν ξέρω τι να κάνω πια!»
 • «Οι κανόνες σπάνια τηρούνται και συνοδεύονται από φωνές, ένταση και αποξένωση.»
 • «Τα παιδιά μου τσακώνονται συνεχώς μεταξύ τους.»>
 • «Γίνομαι συχνά η κακιά. Δεν καταφέρνω να τα ξεκολλήσω από το internet, τα social media και τα παιχνίδια στο tablet.»

Εάν σας ενδιαφέρει να επιλύσετε τέτοιου είδους προκλήσεις, και να λάβετε μέρος σε ένα από τα επόμενα Εργαστήρια Αποτελεσματικού Γονέα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας.

Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων

Στην πορεία της ζωής μας βρισκόμαστε μπροστά σε πολύπλοκα σταυροδρόμια…

Θεραπεία Ζεύγους

Η ερωτική σχέση χαρακτηρίζεται από βαθιά πολυπλοκότητα…

Ψυχοθεραπεία Παιδιού

Σχεδιάζουμε το ιδανικό πρόγραμμα παρέμβασης με στόχο την αξιοποίηση…