Η εφηβεία θεωρείται μια από τις πιο όμορφες και ιδιαίτερες περιόδους στη ζωή του ανθρώπου. Οι έφηβοι καλούνται να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, να επεξεργαστούν τις σκέψεις, να βιώσουν τα έντονα συναισθήματα και να διαμορφώσουν τις αξίες τους με στόχο να δομήσουν την ενήλικη ταυτότητα τους. Μέσα σε αυτό τον δρόμο της προσωπικής αναζήτησης, υπάρχει παράλληλα και η ανάγκη να βρουν τον δικό τους χώρο στο κοινωνικό σύνολο, στο οποίο θα νιώθουν αποδεκτοί.

Οι ομάδες εφήβων συμβάλλουν πολλαπλά σε όλο αυτό το ταξίδι της εφηβείας, καθώς από τη μία οι έφηβοι αισθάνονται ότι δεν είναι μόνοι και από την άλλη αναπτύσσουν την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους σε ένα πλαίσιο στο οποίο νιώθουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Επίσης, οι ομάδες δίνουν τη δυνατότητα στους εφήβους να ανακαλύψουν την ταυτότητα τους, να καλλιεργήσουν την αυτοεκτίμηση τους, να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να ενισχύσουν την ενσυναίσθηση τους.

Αναλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω δημιουργούμε ομάδες ενδυνάμωσης εφήβων, οι οποίες θα αποτελούνται από 8-12 άτομα, θα έχουν εβδομαδιαία συχνότητα και η διάρκεια τους θα είναι 15 συναντήσεις.

Ομάδες Εφήβων
Ομάδες Εφήβων

Οι στόχοι της ομάδας:

  • Η ενδυνάμωση του αισθήματος του ανήκειν, της ανάγκης δηλαδή της αποδοχής μας από τους άλλους.
  • Η ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως είναι η ενσυναίσθηση και η διεκδικητικότητα.
  • Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, της πίστης δηλαδή στον εσωτερικό και εξωτερικό μας εαυτό.
  • Η ανάπτυξη της αυτοεπίγνωσης, της καλύτερης δηλαδή γνώσης του εαυτού μας, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων μας.
  • Η ανάπτυξη των συναισθηματικών δεξιοτήτων, της ικανότητας δηλαδή να αναγνωρίζουμε, να εκφράζουμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας.
  • Η καλλιέργεια της κουλτούρας συναίνεσης στις διαπροσωπικές σχέσεις, να αναγνωρίζουμε τα όρια των άλλων και να τοποθετούμε τα δικά μας όρια, του σώματος και της ψυχής.

Η κα Εύη Κυριακίδου, Ψυχολόγος & Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, συντονίζει την ομάδα εφήβων φέρνοντας πιστοποιημένη εκπαίδευση στις ομάδες εφήβων αλλά και πλούσια κλινική εμπειρία με τον εφηβικό πληθυσμό.