Τι είναι η ομαδική θεραπεία;

Η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι ένα μαγικό πέρασμα από την θεωρία, στην πράξη.

Στην ατομική ψυχοθεραπεία λαμβάνει χώρα η επεξεργασία των ατομικών ζητημάτων, καθώς ο θεραπευόμενος ξεδιπλώνει ιστορίες και αφηγήσεις του παρελθόντος και του παρόντος. Στην ομαδική θεραπεία δίνεται στους θεραπευόμενους η μοναδική δυνατότητα για βιωματική μάθηση. Μέσα από τη συμμετοχή στην ομάδα, ερχόμαστε σε επαφή με το βλέμμα των άλλων, καθρεφτίζουμε και συγχρόνως καθρεφτιζόμαστε. Η ομάδα και το ασφαλές θεραπευτικό πλαίσιο που σχηματίζεται στο θεραπευτικό δωμάτιο δημιουργούν ένα πρόσφορο έδαφος προβολών, ταυτίσεων και αντανακλάσεων, φανερώνοντας ένα πολύτιμο θεραπευτικό υλικό. Η ομάδα αποτελεί ουσιαστικά μια πρόσκληση, που ανοίγει δρόμους αυτοπαρατήρησης, αναστοχασμού, αυτογνωσίας αλλά και σύνδεσης.

Στη ομαδική εμπειρία, τα μέλη επεξεργάζονται ζητήματα που αφορούν τον εαυτό και την αλληλεπίδραση με τους άλλους, σε χρόνο πραγματικό και συμβολικό. Δεν είναι μόνο οι ιστορίες που αφηγούμαστε και οι εμπειρίες που βιώνουμε μέσα στην ομάδα, αλλά και η συμμετοχή μας στις εμπειρίες και στις ιστορίες ζωής των υπόλοιπων μελών. Η θεραπεία είναι το βίωμα αυτής της διαδικασίας έκθεσης και μοιράσματος, καθώς και οι διεργασίες αλλαγής που ξεκινούν μέσα μας. Η βιωματική εμπειρία της θεραπευτικής ομάδας γίνεται ο καμβάς των εσωτερικών και εξωτερικών αλλαγών που το κάθε μέλος θέλει να φέρει στη ζωή του.

Ποιές είναι οι μορφές της ομαδικής θεραπείας;

Υπάρχουν οι ορισμένες και οι ελεύθερες ομάδες ψυχοθεραπείας. Οι ορισμένες ομάδες έχουν ένα σαφως καθορισμένο κοινό πλαίσιο όπως για παράδειγμα τη διαχείριση πένθους, ενώ οι ελεύθερες έχουν ένα πιο ελεύθερο πλαίσιο με γενικότερο στόχο τις θετικές αλλαγές στη ζωή μας. Ένας άλλος διαχωρισμός των ομάδων ψυχοθεραπείας αφορά τον εάν είναι κλειστές ή ανοιχτές. Οι πρώτες περιλαμβάνουν έναν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, ο οποίος ορίζεται πριν την έναρξη της ομάδας. Οι δεύτερες επιτρέπουν την εισαγωγή νέων μελών καθόλη τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας. Όλες οι ομαδικές ψυχοθεραπείες, ανεξάρτητα από τον τύπο τους, πραγματοποιούνται σε καθορισμένη ώρα και μέρα.

Σε ποιους απευθύνεται;

Οι θεραπευτικές ομάδες που σχηματίζονται στο κέντρο μας είναι κλειστές και ελεύθερες και αποτελούνται από ενήλικα άτομα με εμπειρία ατομικής ή ομαδικής θεραπείας, που μπορούν να δεσμευτούν σε δίωρες εβδομαδιαίες ομαδικές συναντήσεις.

Γιατί να ξεκινήσω ομαδική ψυχοθεραπεία; 

Η ομαδική ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο αυτογνωσίας, ενδυνάμωσης και αυτοπραγμάτωσης. Η άμεση επικοινωνία με άλλους ανθρώπους δίνει τη δυνατότητα βιωματικής μάθησης ενώ ταυτόχρονα η επαφή με τις εμπειρίες ζωής των άλλων έχει από μόνη της θεραπευτικό χαρακτήρα.  Στη θεραπευτική ομάδα κάθε μέλος μπορεί να φέρει αυτό που το απασχολεί, εκφράζοντας σκέψεις και συναισθήματα, ενώ οι συντονιστές φροντίζουν για ένα ασφαλές μοίρασμα με θεμέλια τον σεβασμό και την αποδοχή, που ωφελεί το άτομο και την ομάδα. Τα αιτήματα που δουλεύονται εξαιρετικά στο πλαίσιο της ομάδας αφορούν ζητήματα αυτοεκτίμησης και ανασφάλειας, ζητήματα κοινωνικών δυσκολιών και αγκυλώσεων, ζητήματα εμπιστοσύνης και σύνδεσης, ζητήματα ενδοοικογενειακών και ευρύτερων διαπροσωπικών σχέσεων, ζητήματα ταυτότητας και αυτογνωσίας, ζητήματα υπαρξιακού κενού και νοήματος ζωής, ζητήματα απώλειας και γενικότερων δυσκολιών ζωής.

Είναι υποχρεωτική η ανοιχτή επικοινωνία σε μία ομάδα ψυχοθεραπείας;  

Είναι αλήθεια πως οι ομάδες στηρίζονται στη συμμετοχή και επικοινωνία όλων των μελών. Εντούτοις, αυτό δε σημαίνει πως η διαδικασία δεν λαμβάνει υπόψη τα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά του κάθε μέλους. Η διαδικασία οφείλει να επιτελείται πάντα με σεβασμό στην ιδιοσυγκρασία και τις επιθυμίες κάθε μέλους και ως εκ τούτου η καλλιέργεια ενός κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας είναι οι πιο θεμελιώδεις στόχοι μιας ορθής ομαδικής ψυχοθεραπείας. Ακόμη, η αρχή της εμπιστευτικότητας είναι πολύ βασική, όπως και στην ατομική ψυχοθεραπεία. Τα μέλη της ομάδας δεν μοιράζονται με άλλα άτομα εκτός ομάδας ή μεταξύ τους πληροφορίες των μελών. Η θεραπευτική ομάδα δεν είναι ένας χώρος ανάπτυξης κοινωνικών και φιλικών σχέσεων, δεν έρχεται να λειτουργήσει σαν ένα υποκατάστατο ζωής αλλά σαν πρόβα ζωής, σαν ένα ασφαλής χώρος που μας εξοπλίζει με γνώση, εργαλεία και αυτοεκτίμηση ώστε να διεκδικήσουμε στην καθημερινή ζωή αυτό που επιθυμεί η ψυχή.

Ποια είναι η διαδικασία ένταξης στη θεραπευτική ομάδα;

Οι θεραπευτικές ομάδες στο ψυχοθεραπευτικό κέντρο μας, πλαισιώνονται από δύο Συστημικούς Ψυχοθεραπευτές και αποτελούνται από 8 μέλη. Η εισαγωγή στην ομάδα γίνεται κατόπιν προσωπικών συναντήσεων με τους θεραπευτές, μέσα στις οποίες διερευνάται η ψυχική ετοιμότητα και ανοιχτότητα για αυτή την θεραπευτική εμπειρία. Ακολούθως γίνεται η εισαγωγή στην ομάδα και τα μέλη δεσμεύονται σε εβδομαδιαίες δίωρες συναντήσεις. Οι Θεραπεύτριες και συντονίστριες της ομάδας είναι η κα Μαρία Θεριανού, Ψυχολόγος & Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια και η κα Ιωάννα Ντάκου, Ψυχολόγος & Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, και οι δύο με εξειδίκευση και εμπειρία στην ομαδική ψυχοθεραπεία.

Για επιπλέον πληροφορίες, μπορείτε να αποστείλετε ένα email στο fotinaki.secretary@gmail.com ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα του κέντρου μας.

Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων

Στην πορεία της ζωής μας βρισκόμαστε μπροστά σε πολύπλοκα σταυροδρόμια…

Θεραπεία Ζεύγους

Η ερωτική σχέση χαρακτηρίζεται από βαθιά πολυπλοκότητα…

Online Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία

Η ψυχολογική υποστήριξη μέσω βιντεοσυνομιλίας, αποτελεί…