Φρόσω Φωτεινάκη | Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια στην Αθήνα
Η Φρόσω Φωτεινάκη είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και μεταπτυχιακό στο πεδίο της Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας. Διατηρεί γραφείο στη Φιλοθέη όπου δουλεύει ψυχοθεραπευτικά με έφηβους, ενήλικες και ζευγάρια.
Η εφηβική ηλικία αποτελεί την πιο θυελλώδη περίοδο στη ζωή του ανθρώπου, αφού στη διάρκεια αυτής παρατηρούνται αναπτυξιακές αλλαγές, οργανικές μεταβολές καθώς και η πρώτη ουσιαστική, εσωτερική αναζήτηση του εφήβου ο οποίος παρατηρώντας το σώμα του να αλλάζει και τον συναισθηματικό του κόσμο να καλπάζει αναρωτιέται ”ποιός είμαι πραγματικά”, “τι θέλω από την ζωή μου;”.
Σε κανένα άλλο έμβιο ον δεν παρουσιάζεται τόσο έντονη και ραγδαία ανάπτυξη και δράση όσο στην εφηβική ηλικία του ανθρώπου, που τον προετοιμάζει βιοψυχοκοινωνικά και ψυχοσεξουαλικά, ώστε προοδευτικά να επιτευχθεί η πολύπλευρη ανάπτυξη και ολοκλήρωσή του ως ενήλικας. Μέσα από τις ορμονικές και σωματικές αλλαγές της εφηβικής περιόδου, ο έφηβος βιώνει αυξημένη ψυχολογική ευαισθησία, σωματική και σεξουαλική αισθητικότητα. Ο έφηβος και η έφηβη μπερδεύονται σεξουαλικά και συναισθηματικά και συχνά χάνονται φοβισμένοι στις σκέψεις τους. Στις ραγδαίες σωματικές και πνευματικές μεταβολές της εφηβείας οφείλονται πολλές φορές οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, χαρακτηριστικές αυτής της περιόδου. Μάλιστα, ο έφηβος συγκρούεται με τα γονεικά πρότυπα ενώ παράλληλα αισθάνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει μόνος του.
Η θέση του εφήβου καθορίζεται από μια βαθιά αμφιθυμία. Διεκδικεί με πάθος την αυτονομία του, την ίδια στιγμή που εξαρτάται άμεσα από την οικογένειά του. Θέλει να είναι αυτόνομος, διακηρύσσει την ανεξαρτησία του αλλά ταυτόχρονα αναζητά τη σιγουριά και τη στήριξη που παρέχονται από τους γονείς του. Χρειάζεται όρια που τίθενται από τη συνεπή παρουσία των ενηλίκων παρέχοντάς του την αίσθηση της σιγουριάς και της συναισθηματικής ασφάλειας ενώ ακόμη, χρειάζεται όρια για να μπορέσει να αντιπαρατεθεί και να αναμετρηθεί με τα γονεικά πρότυπα. Του είναι απαραίτητη η ύπαρξη κάποιου με τον οποίο θα συγκρουστεί και θα τον ξεπεράσει έτσι ώστε να μπορέσει με ασφάλεια και σιγουριά να μεταβεί στο επόμενο ηλικιακό στάδιο. Ο έφηβος δεν αντέχει να βλέπει τους γονείς του αδύναμους, έχει ανάγκη να τους βλέπει δυνατούς και σταθερούς, να λειτουργούν ως “δίχτυ ασφαλείας” σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της ζωής του.
Συχνά οι γονείς επικοινωνούν μαζί μου για ένα θέμα που αφορά το έφηβο παιδί τους αγωνιώντας για το τι μπορεί να συμβαίνει στον δικό του εσωτερικό κόσμο. Εφόσον χρειαστεί και πάντοτε με ενημέρωση του εφήβου, ώστε να μην διαταραχθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, πραγματοποιώ συνεδρίες μαζί τους, ώστε να δούμε τι είναι αυτό που οι ίδιοι συχνά ορίζουν ως “πρόβλημα” αλλά και, πιο σημαντικά, τα δυναμικά των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στο γονεικό ζευγάρι και μέσα στην οικογένεια. Η follow up ενημέρωση των γονιών για την πορεία της θεραπευτικής μου δουλειάς με τον έφηβο γιο ή την έφηβη κόρη, πραγματοποιείται διασφαλίζοντας πάντα τις λεπτές γραμμές του απορρήτου, όπως ορίζεται στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας εφήβων.
Εδώ μπορείτε να δείτε τα βασικά αιτήματα εφήβων που επισκέπτονται το γραφείο μου:
Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του ιστότοπου μας. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας.ΕντάξειΟχι